Store Mosse Nationalpark - Länsstyrelsen i Jönköping

 

Store Mosse Nationalpark - Länsstyrelsen i Jönköping

 

Store Mosse Nationalpark - Länsstyrelsen i Jönköping

Bro med skruvpåle i känslig miljö

 

 

Store Mosse nationalpark ligger i Hillerstorp och sköts av länsstyrelsen i Jönköping. Det är ett område på över 7000 hektar mycket värdefull våt- och kulturmark med en skyddad fågelsjö som fått internationella utmärkelser. Det finns mängder av leder i området som låter dig utforska denna till större delar orörd natur.

När Naturavdelningen på länsstyrelsen i Jönköping hörde av sig fick vi en liten bakgrund och förutsättningar för en bro som skulle gå genom ett område med väldigt begränsad bärighet i marken. Vi fick även höra att en tyngre maskin inte har en chans att fungera för montering. Bron skulle bära för en 6-hjuling med kärra som totalt kunde väga upp till 1 ton. Bron ligger i ett sund där fast mark först kommer efter 6 meter. Tidigare konstruktion bestod av telefonstolpar som grund.

Genom att använda skruvpålar med grövre diameter och större vingbredd kan skruvpålen uppnå en hög bärighet även i mjuk mark. Eftersom skruvpålarna går att skarvas kan de i princip ligga till grund för hur mjuk mark som helst. Förr eller senare kommer man alltid ner till fastare mark. Skruvpålen skruvas ner med rotator som går att montera på en lätt liten mini grävare, eller som i detta fall, en handhållen konstruktion med bensindriven hydraul-pump. Länsstyrelsen, som gjorde jobbet i egen regi blev mycket nöjda med löningen.

Ett stort plus då vi kunde få specialgjorda vinkelbeslag för vårt ändamål och även kunde hyra den handhållna rotatorn enkelt och smidigt. AlfaBryggan hade bra service och levererade det vi önskade och lite till. Vi kan varmt rekommendera både företaget och produkterna.

Arne Andersson Nationalparksförvaltare

AlfaBryggan fick en enkel skiss över hur de hade tänkt sig konstruktionen och från den kunde vi ta fram beslag, anpassade för hur bron skulle byggas. 40 meter lång och två meter bred i lös mark kräver en hållbar och genomtänkt grund. Skruvpålen har fått mycket lovord av alla inblandade och slutresultatet låter tala för sig självt.

Område: Store Mosse nationalpark, Hillerstorp

Kund: Länsstyrelsen i Jönköping, Naturavdelningen

Källor: Store Mosse hemsida

Bilder: Länsstyrelsen i Jönköping

Dela gärna sidan - Alla blir glada för ett bra tips!

Behöver du hjälp med att räkna på ett projekt? Kontakta oss!