Kristianstads Vattenrike - C4 Teknik, Kristianstads kommun

 

Kristianstads Vattenrike - C4 Teknik, Kristianstads kommun

 

Kristianstads Vattenrike - C4 Teknik, Kristianstads kommun

Skruvpåle till Kanalhusspången

 

 

Kristianstads Vattenrike är en av få platser som har en så rik och varierande natur. Unesco har utsett området till Biosfärområde, ett modellområde för hållbar utveckling. Här kan du vandra, cykla, fiska, paddla med mera. Området täcker nästan hela Kristianstads kommun och har hundratusentals besökare varje år.

Skruvpålarna kommer in när Vattenrikets äldsta spång ska renoveras och byggas om. Kanalhusslussen ska bli säkrare och anpassas för ökad framkomlighet för exempelvis rullstolar och barnvagnar. Kanalhusspången är en del av Linnérundan och är omkring 485 meter lång. Bredden ökas från 0.9 meter till 1.5 meter. Vilket medför en högre egenvikt och högre lastvikt vid tillfällen då mycket folk rör sig över spången samtidigt. En säker och pålitlig grundning är vad som behövdes.

Hela bygget följer Naturvårdsverkets riktlinjer för friluftsanläggningar och bygget utfördes i två etapper. Kanalhusspången renoverades i samarbete mellan C4 Teknik, Kristianstads projektenhet och G Nilsson Last och Planering. Flera hundra skruvpålar har använts genom våtmarker och ut mot betesmarker och strandängar.

Arbetet har fungerat bra och processen är väldigt rationell, speciellt när man använder grävmaskin med en rotator. Arbetet gick mycket snabbare än vi kunde drömma om och det sparade både tid och pengar. Vi är riktigt nöjda med resultatet och spången blev mycket stabil. AlfaBryggan var behjälpliga genom hela processen, något vi uppskattade mycket.

Mårten Svensson C4 Teknik, Kristianstad kommun

Den första etappen som var omkring 135 meter lång tog ungefär en vecka att bygga. Den andra etappen på ca 350 m året efter hade man beräknat flera veckor montering men efter att fått in snitsen på själva monteringen så tog det inte längre tid än första monteringen dvs ca en vecka. Detta var en succé och sparade in mycket tid och pengar vilket alltid är populärt.

Område: Kristianstads Vattenrike

Kund: Kristianstads kommun

Källor: Vattenrikets hemsida

Bilder: C4 Teknik

Dela gärna sidan - Alla blir glada för ett bra tips!

Behöver du hjälp med att räkna på ett projekt? Kontakta oss!