Flytbrygga Norrtälje kommun Miljöbrygga Rödlöga

 

Flytbrygga Norrtälje kommun Miljöbrygga Rödlöga

 

Flytbrygga Norrtälje kommun Miljöbrygga Rödlöga

Miljöbrygga Norrtälje skärgård

 

 

Norrtälje har en stor del av Stockholms fina skärgård. Många öar och kobbar för båtfolket att besöka. Som en föregångare till Sveriges kommuner var de först ut att anlägga en miljöbrygga i sin skärgårdsmiljö. Produkten fanns inte när vi blev kontaktade, det vi hade var en flytbrygga med handpumpar, kunden ville ha toalett och djupuppsamlingskärl™ för sopor. Allt utan landanknuten el- eller vattenförsörjning.

En flytbrygga med två handpumpar för tömning av fritidsbåtars latrintankar var enkelt. Men när kommunen ville ha toalett och hantering av sopor på samma brygga behövde vi tänka till. Anledningen är att bärigheten och stabiliteten går först i våra konstruktioner. Denna flytbrygga blev inte något undantag, hög bärighet vid kanterna där den behövs även vid fyllda tankar.

Denna typ av lösning fanns inte på marknaden då. Rödlöga blev första platsen i Skandinavien där denna typ av flytbrygga placerades, ordet ”miljöbrygga” var satt på kartan. Här ville man vara i framkant innan lagen som förbjuder fritidsbåtar att släppa ut latrin i våra vattendrag kom.

Vi tog kontakt med fabriken och i samråd med dem och ansvariga på Norrtälje kommun, Ingvar Norrman och Jan Paymer, kunde vi påbörja arbetet med att konstruera den ultimata miljöbryggan för alla tänkbara scenarion. Målet var att besökarna ska kunna känna att det finns all service de kan tänka sig trots att de är ute på en skärgårdsö.

Bemötandet när vi ville ha en produkt som inte fanns i sortimentet var exceptionellt. AlfaBryggan såg utmaningen och fördelarna med att ge oss något som vi verkligen var i behov av samt att göra det för ett rättvist pris istället för att sälja två olika lösa flytbryggor. Miljöbryggan är något Norrtälje kommun är stolta över och som passar bra in i vår känsliga skärgårdsmiljö.

Ingvar Norrman Norrtälje kommun

Miljöbryggan bygger på en flytbrygga av modell Harbour® från början. Förutom flytkroppar av polyeten så är det tankar under bryggan med ett unikt system för att balansera innehållet så att stabiliteten förblir lika oavsett om tanken är tom eller full. Hela anläggningen drivs med handkraft, solceller och sms kommunikation. Förutom själva mottagningsanordningen så finns det toalett, pissoar, handfat och en djupsopbehållare.

De ansvarsfulla båtägarna kräver att en miljöbrygga ska finns till hands, en miljömedveten båtklubb, hamn eller kommun ser till att det finns en miljöbrygga att tillgå. Vi är alla delaktiga i att bevara vårt vatten för framtida båtfolk.

Område: Rödlöga, Norrtälje skärgård

Kund: Norrtälje kommun

Källor: AlfaBryggan

Bilder: AlfaBryggan

Dela gärna sidan - Alla blir glada för ett bra tips!

Behöver du hjälp med att räkna på ett stort projekt? Kontakta oss!