Pontonbro Tollare Marina i Nacka

 

Pontonbro Tollare Marina i Nacka

 

Pontonbro Tollare Marina i Nacka

 

Pontonbro Tollare Marina i Nacka

Pontonbro i Tollare

 

 

Tollare Marina, vid Skurusundet. Ger dig närhet till naturen och skärgården. Året runt. Ett bekvämt boende i ett stillsamt område. Mycket tack vare denna unika pontonbro som leder dig över ett sund till en ö, en plats för rekreation. 20 minuter bort finns Södermalm och stadens puls.

Projektet vid Tollare har varit på tal sedan 2011. Att det skulle bli en utmaning att ta sig över vattnet var klart från början. Kraven var tydliga. Pontobron skulle klara trycket från isen. Fick ej vara förankrad i botten av miljöskäl. Samt kunna klassas in för alla tänkbara hållbarhets-klasser och certifikat som denna typ av byggnation kräver.

Efter att Bonava och Nacka kommun genomfört en sökning på marknaden stod det klart att AlfaBryggan var den enda leveranstör i Sverige som kunde lösa den avancerade konstruktionen som krävdes. Tre större aktörer ytterligare var tillfrågade men klarade ej kraven. AlfaBryggan, tillsammans med finska ingenjörer tog byggnation av en pontonbro till en helt ny nivå.

Kraven: Lång livslängd, Låg miljöpåverkan, Möjlighet till löpande underhåll utan avstängning, Bågformad, Sittytor, Kanotpassage. Byggnationen blev i stål med flera lager 2-komponent lack och tväställda pontoner formade för att underlätta för vatten och is att passera istället för att skapa högt tryck på pontonbron. Eftersom lyftkapaciteten består av enbart luft erhåller vi otroligt hög bärighet per kvm samtidigt som vi förmodligen har landets minsta kantringsgrad.

Mer än 50 års livslängd med minimalt underhåll och en pontonbro formad som en båge med passage för kanoter, klarar ni det? Över ett sund där förankring i botten är förbjuden!

NCC via Bonava och Nacka kommun

Pontonbron installerades 2019 och ger hela området ett rent och livligt utseende. Miljön blir avkopplande och när enbart kanoterna kan passera ljudlöst är nog upplevelsen för de boende vid Tollare Marina total. Så nära men ändå centralt. Att få kunna bidra till en positiv utveckling av ett sådant område. Detta till minimal belastning på naturen känns bra i själen.

AlfaBryggans mål är att kunna erbjuda sina kunder unika ponton-lösningar på kort tid med tuffa miljö- och konstruktions-krav. Vi vill att bryggbranschen lämnar betongen och microplasterna bakom sig. AlfaBryggans pontoner innehåller enbart luft och är tillverkade av stål eller polyeten som båda är återvinningsbar. Vilket ger minsta möjliga Co2-påverkan (Carbon footprint).

Område: Tollare Marina, Salsjö-boo/Nacka

Kund: NCC via Bonava och Nacka kommun

Källor: Bonava.se & eget material

Bilder: AlfaBryggan

Dela gärna sidan - Alla blir glada för ett bra tips!

Behöver du hjälp med att räkna på ett projekt? Kontakta oss!