Badbrygga Enköpings badplats Bredsand

 

Badbrygga Enköpings badplats Bredsand

 

Badbrygga Enköpings badplats Bredsand

 

Badbrygga Enköpings badplats Bredsand

Badanläggning i bredsand

 

 

Bredsand ligger strax söder om Enköping, vid Mälarens strand, omgärdat av mysig camping och stugmiljö. Området är aktivt året runt med mängder av aktiviteter. Här finns även en flytbrygga med hopptorn. Det sägs att det är Mälarens bredaste och mest långgrunda badplats.

2013 var året då vintern med sin kyla, vind och is tog ett stadigt tag om den redan halvt sjunkna gamla ”osänkbara” betongbryggan på badplatsen i Bredsand och kvar blev det en hög med träplank och vattensjuka betongblock fyllda med EPS. Vi uppmärksammade en upphandling kort därpå med höga ska-krav. Dessutom i kombination med önskan om ett hopptorn med hög finish.

Badplatsen är väl omtyckt och drar till sig tusentals besökare under året. Det kan vistas uppemot 200 människor där härliga sommardagar. Närheten till camping med kiosk och stugor, men även till naturreservat kan nog ses som bidragande faktorer. Detta läge och användningsområde som offentlig badanläggning kräver en slitstark, säker och varaktig lösning som passar in i miljön och miljö-tänk till glädje för framtida generationer.

AlfaBryggan var väldigt behjälpliga med att anpassa leveransen tills vid hade löst uppgiften att ta bort den gamla halvsjunkna betongbryggan. De kom också med värdefulla tips och förslag på konstruktion och design för den nya bryggan.

Arne Thorsén Enköpings kommun

Att transportera och destruera en gammal vattensjuk betongbrygga som börjar absorbera vatten från dag ett är ett dyrt och omfattande jobb. I denna upphandling ingick det inte men vi bistod ändå kommunen med tips runt deras hantering. Trä och betongbryggor som absorberat vatten under en längre tid är 2000-talets kanske största utmaning för de som äger och har ansvar för dessa. Att underhålla eller reparera denna typ av bryggor är inte görligt.

Året efter kom en förfrågan från kommunen då de var så nöjda med den första flytbryggan med polyetenpontoner som flytblock. Det var en betongbrygga strax bredvid som hade sjunkit avsevärt som de önskade skulle ersättas med polyetenpontoner istället. I båda dessa fall valde vi MyPort™ flytbryggor med bärighet och finish anpassad för offentliga badplatser. Våra bryggor tål att användas år ut och år in, de ska användas år ut och år in. De är byggda för det. Dessutom behåller de sin flytkraft och bärighet under hela sin livscykel.

Område: Bredsand, Enköping

Kund: Enköpings kommun

Källor: Bredsand.nordiccamping.se, Badkartan.se

Bilder: AlfaBryggan

Dela gärna sidan - Alla blir glada för ett bra tips!